INTOLERANTIE & ALLERGIE

Zowel het aantal als de ernst van de allergische reacties nemen toe (lees de publicatie nr. 8513 van de Hoge Gezondheidsraad). De meest voorkomende voedselallergieën zijn die op koemelk, kippenei, vis, noten, tarwe, soja en pinda’s. Maar omdat allergie mogelijk is op elk voedingsmiddel is het voorkomen van een allergische reactie bijna onmogelijk.

Allergie of intolerantie

Allergieën en voedselintolerantie zijn abnormale reacties van het lichaam op de inname van een voedingsmiddel of een bepaalde stof in een voedingsmiddel. Voedselallergie is het gevolg van een slecht functionerend afweersysteem dat zich verdedigt tegen een voedingsmiddel dat het als vijandig beschouwt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Van voedselintolerantie is sprake wanneer het lichaam niet in staat is om een voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan goed te verteren.

Symptomen

Voedselallergie en -intolerantie komen tot uiting in diverse symptomen zoals:

  • eczeem
  • huiduitslag en jeuk
  • een neusverkoudheid
  • braken
  • diarree

Er kunnen ook ernstiger reacties optreden, al zijn die zeldzamer. Een medische behandeling is dan aangewezen.

Is er een voedselintolerantie of -allergie door de behandelende arts vastgesteld, kan hij je doorverwijzen naar een diëtiste voor verdere begeleiding.

De consultaties

Eens de allergeen of intolerantie is vastgesteld kunnen we in de loop van 2 à 3 consultaties de huidige voeding aanpassen en optimaliseren.

Tijdens de eerste consultatie wordt het gewicht geëvalueerd, wordt een eetdagboekje meegeveven evenals een lijst waarop de te mijden voedingsmiddelen opgelijst staan. Om voedingsstoffentekorten te voorkomen, is het uiterst belangrijk om de voeding met volwaardige alternatieve voedingsmiddelen aan te rijken. Ook dat komt ter sprake tijdens de eerste consultatie.

Optimalisatie van het gewicht alsook van het eetpatroon gebeurt in de loop van de volgende consultaties.

MAAK EEN ONLINE AFSPRAAK

Annuleren
Gereserveerde tijd voor een behandeling, welke niet tenminste 24 uur van te voren is afgezegd, wordt in rekening gebracht zonder terugbetaling van de mutualiteit.

STUUR EEN BERICHT